Hoe moet ik mijn zwembad schoonmaken?Om uw zwembad het hele jaar door te kunnen benutten, raden wij aan om het voldoende schoon te maken. Een proper zwembad draagt dan ook bij aan het langdurig meegaan ervan.

Een goed begin is het halve werk

Het vuil kan u van de zwembadbodem verwijderen door gebruik te maken van een manuele zwembadstofzuiger. Ga met de stofzuiger over de zwembadbodem en zuig het vuil op. Probeer voorzichtig te werk te gaan om zo weinig mogelijk het andere vuil op te woelen. 

Indien u merkt dat de zuigkracht van de stofzuiger verminderd, dan voert u best een terugspoeling of backwash uit van de zandfilter. Enkele minuten later is de zandfilter schoon en is de zuigkracht van uw stofzuiger terug klaar om verder te stofzuigen.

Is de zwembadbodem helder, doe dan nog een backwash en zet de filter terug in zijn oorspronkelijke stand. Verwijder de manuele stofzuiger en de vlottende slang en zet de bolkranen terug in hun oorspronkelijke stand. Nu is het klaar om een duik te nemen.

Als u dit systeem te ingewikkeld vindt of u gewoonweg geen tijd wil verliezen, dan bestaan er tegenwoordig ook zwembadrobots die zonder tussenkomst van de eigenaar uw zwembad spik en span maken.

Vergeet de zwembadwand niet

Indien u al een lange tijd gebruikmaakt van een ingebouwd zwembad, dan zal u wel al eens wat witte kalkaanslag hebben vastgesteld aan de waterlijn. Maak u alvast geen zorgen, dit kan u eenvoudig schoonmaken met een spons en CTX-waterlijnreiniger, speciaal voor dit soort zaken. Het product is niet schadelijk, waardoor u na de poetsbeurt zelfs kan zwemmen in het water. Laat het zwembadwater enkele centimeters zakken en veeg het product over de kalklijn, voor een optimaal resultaat laat u het product best enkele minuten inwerken voor u het afspoelt met zwembadwater. Nu kan u het zwembadwater terug op peil vullen.Zwembadwater schoon houden

We zijn op de goede weg: na het schoonmaken van de bodem en waterlijn is het ook belangrijk om uw zwembadwater voldoende te filteren

In de zomer: minimaal 12u filteren per dag (alle vuildeeltjes zo snel mogelijk weg).
In de winter: minimaal 4u filteren per dag.

Voeg wat onderhoudsproducten aan het zwembad toe voor een gezonde waterkwaliteit. 

Stap 1: check de zuurtegraad of pH-waarde

Deze moet tussen 7.0 en 7.6 zijn, idealiter is deze 7.2 pH.

Stap 2: test de waterkwaliteit met een teststrips

Voeg pH Plus of pH Min toe aan het water indien nodig.

Stap 3: ontsmetten met chloor

Geef bacteriƫn geen kans door chloor toe te voegen in het water.
De ideale chloorwaarde voor een buitenzwembad in de tuin is 1mg/l. (controleer met testkit)

Door het toepassen van onze tips zal u op korte tijd een drastisch verschil zien. Weet wel dat het resultaat afhangt van de tijd die u investeert in het onderhouden van uw zwembad. 

Heeft u nog vragen of spreekt u graag met een vakman op het gebied van zwembaden?

Zwembaddokter is al twintig jaar uw expert in het bouwen, herstellen en renoveren van zwembaden.

Contacteer ons

Meest Recente Posts

In de kijker

Zwembaddokter

Wat het probleem ook is, Zwembaddokter lost het op.

maak een afspraak

Met meer dan 20 jaar ervaring in zwembadtechniek,
het bouwen, herstellen en renoveren van zwembaden.

​​​​​​​Ons familiebedrijf is werkzaam doorheen de provincie Antwerpen in de kempen met onder andere werken in Turnhout, Oud-Turnhout, Ravels, Weelde, Vosselaar, Beerse, Kasterlee, Retie, Dessel, Mol, Tielen en Geel.

contacteer ons

In de kijker

Zwembaddokter

Wat het probleem ook is, Zwembaddokter lost het op.

maak een afspraak